Danışmanlık konu listesine geri dönmek için tıklayınız

Çekme / Kanban Sistemi Tasarımı ve İşletilmesi

Günümüzün giderek daha rekabetçi hale gelen piyasa koşulları, üretim sistemlerinin müşteri beklentilerine yönelik tasarlanmalarını ve tasarımlarının da sürekli gözden geçirilmesini gerektirmektedir. Yeni tasarımlar ile müşteri ihtiyaçlarına yönelik esneklik, maliyet, kalite ve teslimat performanslarının eş zamanlı olarak geliştirilmesine çalışılır. Kilit tasarım geliştirme çalışmalarından biri de, üretim sistemlerini itme yapısından Çekme / Kanban yapısına geçirmektir. Çekme sistemleri ile sistem içindeki israfları yok ederek israfları azaltmak, aynı zamanda müşteri beklentilerini daha yakından sağlamak amaçlanmaktadır.

kanban sistemi

İtme esasına göre çalıştırılan bir üretim sisteminde, işlerin üretim sistemine girişleri talebe dayalı olarak çizelgelenir. Diğer taraftan, çekme üretim kontrol sisteminde ise, işlerin üretim sistemine girişleri ve sistem içerisinde ilerleyişleri, sistemin durumuna göre gerçekleştirilir. Çekme sistemi, itmenin tersine, sistemin çıktısından ziyade girdisine odaklanır. Sistematik bir yolla çekme yapısına dönüştürme çalışmaları yapılmayan gerçek sistemlerde, genel anlamda bir itme yapısı mevcuttur. Ayrıca bu gerçek sistemlerde talebe göre üretim yapma çabaları sonucu, sistematik olmayan çekme sistemleri uygulamalarına da sıkça rastlanılmaktadır. Sistematik yaklaşım, iki önemli soruya cevap arayacak şekilde gerçekleştirilmelidir:

  1. Çekme / Kanban üretim kontrol sistemi ne zaman kurulmalıdır?
  2. Çekme üretim kontrol sisteminin etkin tasarımı, hangi adımlardan oluşmalıdır?

Cell Mühendislik ve Danışmanlık olarak; Çekme / Kanban uygulamalarımız ile müşteri üretim sisteminde israflar yok edilir, sistem itmeden çekme yapısına dönüştürülür, yalın ve etkin hale getirilir.